Casus Officiële publicaties

Digitalisering van werkprocessen is al jaren aan de gang, en toch zijn het niet vaak overheidsorganisaties die daarin het voortouw nemen. Dit terwijl er zowel economische voordelen als maatschappelijke voordelen te behalen zijn.

Een uitzondering is de digitalisering van de Officiële Publicaties. Ruim 10 jaar geleden begon het Ministerie van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor onder andere de Officiële Publicaties in de Staatscourant, na te denken over een modernisering van zowel het publicatieproces als de verschijningsvorm. De Staatscourant was op dat moment een gezaghebbende uitgave, maar het ministerie voorzag dat de krant met de opmars van internet en elektronisch publiceren, aan het einde van zijn levenscyclus dreigde te komen en wilde dat voor zijn.

Bovendien was het publicatieproces omslachtig, tijdrovend, kostbaar en vooral met een veel te lange doorlooptijd. Daarnaast was de uiteindelijke toegankelijkheid beperkt.

Men wilde al deze negatieve kenmerken opheffen door het proces grondig te herzien door de gebruiker van Officiële Publicaties als uitgangspunt te nemen en van daaruit de digitalisering in te richten.

Doordat er vele partijen bij betrokken waren, was het een complex project dat enkele jaren in beslag heeft genomen. Uiteindelijk was er ook nog een wetswijziging nodig. Staatsblad, Staatscourant en Tractatenblad in Pdf-formaat met een uitgiftedatum vanaf 1 juli 2009 vormen een bekendmaking in de zin van de Grondwet. Voor die datum geldt dat alleen publicaties in de gedrukte bladen een officieel karakter hebben.

Op de site OfficiëleBekendmakingen.nl kan men de dagelijks gepubliceerde officiële bekendmakingen vinden. En een belangrijke stap vooruit is gemaakt op het gebied van toegankelijkheid: voor het doorzoeken van officiële bekendmakingen én parlementaire documenten kan men terecht op zoek.officiëlebekendmakingen.nl . Op deze raadpleegsite bestaat ook de mogelijkheid voor de gebruiker zich te laten attenderen op actuele wet- en regelgeving.